Historia Firmy

"Historia firmy New Roots Herbal sięga 1977 roku, kiedy jej założyciel, Peter Wilkes, otworzył swój pierwszy sklep z produktami zdrowotnymi w Calgary. Od tamtej pory marka New Roots Herbal przeszła długą drogę, stając sie jednym z najbardziej rozpoznawalnych producentów suplementów diety w Ameryce Północnej."
1977
  • Peter Wilkes współtworzy pierwszy innowacyjny sklep ze zdrową żywnością w Calgary
  • Dzięki partnerskiemu podejściu do kontrahentów powstaje dystrybucyjny system wsparcia
  • Spółka Community Natural Foods działa w trzech lokalizacjach
1979
  • Peter Wilkes otwiera Christmas Natural Foods - jedną z pierwszych firm zajmujących się dystrybucją produktów prozdrowotnych. Firma zlokalizowana jest w Vancouver
1982
  • Powstaje marka New Roots - w Kitsilano (British Columbia) Peter Wilkes otwiera centrum New Roots Nutrition
  • Sprzedaż ukierunkowana jest na produkty oparte na rolnictwie ekologicznym oraz składnikach non-GMO
1985
  • Peter Wilkes powraca ze swoją rodziną do Montrealu, z wizją marki New Roots Herbal
  • Jednym z pierwszych flagowych produktów marki jest Acidophilus Ultra - probiotyk o wszechstronnym zastosowaniu
  • Peter Wilkes staje się pionierem w dziedzinie probiotyków na rynku kanadyjskim
1995
  • Ze względu na wzrastające potrzeby produkcyjne wynikające z dynamicznego rozwoju branży naturalnych suplementów diety, firma New Roots Herbal przenosi sie do nowej siedziby w Vaudreuil-Dorion
2004
  • Firma zatrudnia pierwszych naukowców i tworzy wewnętrzne laboratorium NHP Laboratories
  • Aktualnie laboratorium zatrudnia 22 naukowców i jest jedną z wiodących placówek w Ameryce Północnej, posiada renomowaną akredytację ISO 17025.
2008
  • Powstaje nowe logo firmy New Roots Herbal, które do dziś jest znakiem rozpoznawczym wysokiej jakości suplementów i produktów zdrowotnych
  • W Vaudreuil-Dorion zostaje ukończona budowa nowego centrum obejmującego przestrzenie produkcyjne, laboratorium oraz biura firmy
2009
  • Firma New Roots Herbal podejmuje współpracę z wieloma organizacjami charytatywnymi poprzez program Choose To Care
  • Zadaniem statutowym programu są działania mające na celu poprawę zdrowia, bezpieczeństwa i dobrostanu całej ludzkości
2021
  • Realizacja planów rozwojowych poprzez podwojenie przestrzeni produkcyjnych oraz laboratorium, które obecnie zajmuje powierzchnię 745m2 z wyspecjalizowanymi działami probiotycznym oraz mikrobiologicznym
  • Ekspansja firmy jest odpowiedzią na wzrastające zaporzebowanie na produkty prozdrowtne - zarówno na rynku północnoamerykańskim, jak i globalnie

Nasza filozofia

Celem firmy od początku było tworzenie i dostarczanie ludziom najwyższej jakości produktów pomagających w utrzymaniu prawidłowego zdrowia. Rodzinny potencjał oraz zrównoważony rozwój na przestrzeni ostatnich 40 lat pozwoliły osiągnąć firmie New Roots Herbal znaczącą pozycję na rynku.

New Roots Herbal w liczbach

Aktualnie firma zatrudnia ponad 145 osób. Produkcja oraz laboratorium zlokalizowane są w nowoczesnym centrum wybudowanym w Vaudreuil-Dorion w prowincji Quebec. Powierzchnia całej zabudowy to aż 11800m2. W skład centrum wchodzą przestrzenie produkcyjne, magazyn, laboratorium i biura. Koszt inwestycyjny uruchomienia laboratorium przekroczył 5 milionó dolarów, czyniąc tę placówkę ultranowoczesną i spełniającą najbardziej restrykcyjne kryteria. Dzięki dostępowi do najwyższej jakości składników naturalnych z całego świata, aktualna oferta firmy obejmuje ponad 400 produktów.

Rozwój firmy

Oferta firmy New Roots Herbal jest w tej chwili dostępna w 16 krajach, w tym w Polsce. Rozwój na rynkach europejskich jest jednym z kluczowych celów firmy. Ponadto, od 2009, New Roots Herbal jest inicjatorem i organizatorem programu Choose To Care, który wspiera finansowo pięć organizacji pro-ekologicznych oraz sześć fundacji charytatywnych działających na rzecz dzieci i rodzin w potrzebie.

Laboratorium

Wszystkie składniki, których firma używa do produkcji, są trzykrotnie testowane pod kątem zarówno zawartości pożądanych składników, jak i zanieczyszczeń, takich jak mykotoksyny (aflatoksyny), PCB, pestycydy, metale ciężkie, bakterie i pleśnie. Co ważne, przed produkcją walidowany jest potencjał składników.

Wszystkie badania przeprowadzone w laboratorium podlegają restrykcyjnym normom ISO 17025, pod okiem zespołu 22 naukowców, spośród których 6 osób to absolwenci renomowanego Uniwersytetu McGill w Montrealu. Proces testowania i badań wykonywany przez zespół pochłania aż 800 godzin pracy każdego tygodnia! Dzięki tak precyzyjnemu testowaniu laboratorium jest w stanie zapewnić najwyższą jakość ostatecznego produktu - a przede wszystkim zawartość zgodną z etykietą. W produktach New Roots Herbal znajdziecie Państwo dokładnie to, co gwarantuje producent w informacjach handlowych.

Laboratorium New Roots posiada wiele nowoczesnych rozwiązań i urządzeń, do których należą m.in. chromatografy HPTLC oraz UHPLC, spektrometry GC-FID, spektrofotometry oraz wiele innych.

Tester dezintegracji
Akredytowane przez instytucje medyczne urządzenie, które symuluje działanie układu pokarmowego, co pozwala ocenić zarówno działanie kapsułek (probiotyki) jak i sposób uwalniania składników dowolnego produktu.
Jednostka Head-Space
Kontrola jakości składników jest najważniejszym zadaniem laboratorium i to urządzenie pozwala zagwarantować czystość wszystkich produktów New Roots Herbal.
Spektroskop plazmowy ICP-MS
Specjalizuje się w identyfikacji oraz ocenie ilościowej metali i składników mineralnych. Wykrywa również najdrobniejsze zanieczyszczenia metalami ciężkimi takimi jak rtęć, arsen, kadm czy ołów.
Spektroskop niskiej podczerwienin NIRS
Jest używany do identyfikacji surowych materiałów produkcyjncyh - pozwala odróźnić poszczególne gatunki i rodzaje składników botanicznych.
Chromatograf UPLC/MS
Potwierdza identyczność jakośćiową i ilościową składników odżywczych w surowcach botanicznych, a także aminokwasów.
Spektrometr GC-FID/MS
Identyfikuje i mierzy zawartość kwasów tłuszczowych obecnych w produkcie Wild Omega 3, olejku z oregano (Wild Oregano) oraz innych olejach. Pozwala również wykryć zanieczyszczenia w tych składnikach.
Spektrofotometry
Rzadko spotykane urządzenia stosowane w laboratorium do oceny potencjału enzymatycznego, np w przypadku bromealiny czy papainy.
Chromatograf HPTLC
Urządzenie stosowane do dokładnej identyfikacji składników botanicznych, a także wykrywania zanieczyszczeń mykologicznych.
QIA-Cube
Urządzenie mające na celu oczyszczanie kwasu nukleinowego.
Termocykler PCR
Stosowany do wykrywania i oceny ilościowej fragmentów DNA za pomocą metody Realtime PCR.
Chromatograf UHPLC
Utradokładne urządzenia służące do identyfikacji i oceny ilościowej nawet bardzo skomplikowanych cząsteczek, takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz wodzie.
Spektrofotometr UV/VIS
Pozwala na bardzo dokładną analizę ilościową DNA, RNA i białek.